20. szám - 2017. október

a fekvo

 

 

Hol tartunk? Hova tartunk?

 

Minden szervezet életében fontos, hogy időnként sor kerüljön az eredmények értékelésére. Ez fontos a mi életünkben is, hiszen „de facto” az A Hetedik egy non profit vállalkozás, amely jelentős célokat tűzött ki.
Ahhoz, hogy értékelhessük a pillanatnyi helyzetünket, viszonyítási pontokat kell találnunk. A lehetségesek közül három ilyen ponthoz viszonyítva kísérlem meg a jelenlegi helyzetünk rövid értékelését. Emellett előre tekintést is adok, hiszen cél nélkül csak a semmit érhetjük el.
Az első viszonyítási pont: honnan indultunk?

 

Olvassa el a teljes cikket

 

Vendégoldal


Ezúttal ismét Turczi István Íróiskolájának tagjaitól közlünk egy válogatást. Biztosan tudjuk, hogy az írói kreativitás és a művészi önkifejezés készsége nagyban fejlődik mindazoknál, akik részesei e műhelymunkának. Egyszerűbben szólva: önismeretük fejlődik, önmaguk megértésében és elfogadásában előre haladnak. Hiszen a művészet gyógyír, terápia ebben a sebzett világban. A művész tehát önmagát gyógyítja, s közben vakcinát gyárt a világnak.
Turczi István nem csupán ebben az évtizedes munkában segít hozzá tehetséges fiatalokat, hogy ezt a készséget önmagukban kifejlesszék. Lássuk röviden az életrajzát!


Turczi István (1957) költő író, műfordító, irodalomszervező, főszerkesztő
Az ELTE BTK angol-magyar-finnugor szakán végzett. 1983 - 1988 között a Művelődési Minisztérium irodalmi és művészettájékoztatási főelőadója, 1988-tól szabadfoglalkozású író, újságíró. 1988 - 1993 között a Kilátó c. világirodalmi rádiómagazin külsős műsorvezető-szerkesztője. 1993 - 1995 között a Parnasszus c. televíziós irodalmi vetélkedő műsorvezető-szerkesztője 1995 -l a Parnasszus c. költészeti folyóirat és könyvkiadó alapító főszerkesztője.1997 - 1999 között a Bartók Rádió Muzsikáló reggel c. adásának állandó külsős műsorvezetője. 1999 - 2000 között a Playboy főszerkesztője. 2003 - 2004 a Magyar ATV Gondolat c. heti kulturális programjának műsorvezetője. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára (kommunikáció és kreativitás). A Magyar P.E.N. Club alelnöke A Magyar Írószövetség választmányának tagja; az Írószövetség Költői szakosztályának újraválasztott elnöke. A World Congress of Poets UNESCO-világszervezet vezetőségi tagja. A Kosztolányi-díjat és a Szép Ernő-jutalmat odaítélő szakmai testületek valamint az NKA Szépirodalmi Kollégiumának kuratóriumi tagja.

E rovatban tanítványainak írásaiból adunk válogatást. Olvassák szeretettel!
Turczi István a napokban lesz hatvan éves. Isten éltesse! Boldog születésnapot, István!

Strida Orsolya
Szabó Zsófia Judit
Zsidró Dominik
Zsohár András
Vincze Erika
Forgács Péter
Valkusz Lili
Somogyi Feri
Jakab Kornél

Ótagotál
Kísérlet
Most nem vagy itt
A hagyma és a retek története
Hajnali harcok
Madárka
Mag
Örökké
Disharmonia Caelestis