2021. február

B Tóth KláriFábián JózsefHaász IrénFerenczfi-Faragó Eszter

Fókusz

Kultúrán innen és túl

 

A Magyar kultúra Napja alkalmából Kultúrán Innen és túl címmel kerekasztal-beszélgetés folyt 2021. január 23-án a József Attila Irodalmi Szalon rendezésében.  A beszélgetés moderátora a József Attila Emlékhely vezetője, lapunk szerkesztője, Losonczy Attila vezetésével Tverdota György irodalomtörténész, Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, Fábián József költő, A Hetedik irodalmi folyóirat főszerkesztője, és Gönczi Ambrus muzeológus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője cseréltek eszmét a kultúra felfogásokról, a művészeti, azon belül az irodalmi kánonokról. A valamivel több, mint egy órás beszélgetés egésze megtekinthető a József Attila Emlékhely youtube csatornáján.

 

Versek

B. Tóth Klári

versei egészen kiválóak. Ezért is kaptak helyt egy csokorba szedve a Fókusz rovatban. Így, egy csokorban igen szép klasszikus hatást keltenek. Van közöttük, amelyik az Aquincumban megrendezésre kerülő költőversenyen íródott. Van közöttük szonett, hexameter, és egyéb időmértékes sorokban készült vers. A szonett különlegessége manapság, hogy míg eredetileg a szonettek sorainak is időmértékben kell szólniuk (nevezetesen tizenegy szótagos - hendekasyllabusos - jambusban, egy sormetszettel), manapság viszonylag kevés jambikus lüktetésű szonettel találkozunk.
Ezeket a verseket mind szeretettel ajánlom olvasóink figyelmébe.

Fábián József

 

Hírek

Január 23-án, „A kultúrán innen és túl” címmel kerekasztal-beszélgetés folyt a József Attila Emlékhely szervezésében Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész, a Szépírók Társaságának elnöke, Fábián József költő, A Hetedik irodalmi folyóirat szerkesztője, és Gönczi Ambrus muzeológus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője részvételével. A beszélgetés moderátora Losonczy Attila, a József Attila emlékhely vezetője volt. A mintegy egy órás beszélgetés felvétele a youtube-on megtekinthető.


Sajnálatos hírekről is be kell számolnunk:

Baráth András (1942-2021) és
Szűcs István ( -2021) lapunkban is publikált költők elhunytak. Együttérzésünket fejezzük ki.
A szerk.

Új könyv:

Petrőczi Éva: Könyörgés márciusi hóban (Összegyűjtött versek)
Várható megjelenés: 2021. április elejétől
 
 
 
Könyvbemutató:

Illés Klára, a József Attila Társaság alapító tagjának online könyvbemutatójára kerül sor
2021. január 26-án, kedden este 18 órától a LÍRA KÖNYV facebook-oldalán.
A Magvető Kiadó Tények és tanúk-sorozatában megjelenő
Megtartó erő - egy parasztcsalád vége című kötet a Klára szüleivel készült életútinterjúkat, levelezésüket, édesanyja naplóját - és zárásként
Klára visszaemlékezését tartalmazza. A szerzővel Závada Pál író és Turi Tímea szerkesztő beszélget majd. 
B. Tomos Hajnal TAKARÁSBAN című verse elnyerte a LIGET FOLYÓIRAT Viszontlátás cím alatt meghirdetett pályázatát.
Gratulálunk a nyertesnek!!!
 
Decemberben megjelent B. Tomos Hajnal: A MI IDŐNKBEN című verskötete. ( Pastel Könyvkiadó, Brassó, 2020) . Lektorálta és az előszót írta Nászta Katalin.

Friss pályázatok:

 

ÉLMÉNYGYŰJTEMÉNY - avagy legszebb napom a gödöllői kastélyban

 

A gödöllői kastély megnyitásának 25. évfordulója alkalmából szeretnénk összegyűjteni a legjobb pillanatokat, amelyek a kastélyról vendégeink emlékezetében élnek. Kérjük, hogy osszák meg velünk a kastélylátogatásuk legkedvesebb történeteit, fotóit!

Találkozás a királynéval? Titkos eljegyzés a mamutfenyőnél? Éjszaka a múzeumban? Családi nap az unokával? Koncert? Színház? Minden élményre kíváncsiak vagyunk!

Fotóval illusztrált történeteket várunk, digitális formában a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, 2021. április 30-ig, kitöltött pályázati adatlappal.

További részletek a pályázat honlapján olvashatók.

“Új KÖZJÁTÉK” Kísérleti Filmetűd pályázat

A Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft. a 2020-as sikeres pályázata után újra kiírja „Új Közjáték” filmes pályázatát. Ezúttal meghívásos pályázatot hirdet a Színművészeti Egyetemen és a MOME-n jelenleg tanuló vagy korábban, 2000. után végzett filmes alkotók számára, 5 perces kísérleti filmetűd  elkészítésére,

„Új Közjáték” címmel.

 

A kísérleti kisfilmek célja, hogy a leírt gondolatok képpé váljanak, az írott szó és a mozgókép találkozásából új művészeti érték szülessen. A filmetűdökben a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes filozófia jelentős gondolkodóitól származó írásokat kell értelmezni filmes (vagy animációs) eszközökkel oly módon, hogy kép és szöveg egysége létrejöjjön. A kiválasztott szövegnek valamilyen formában a kisfilmben el kell hangoznia!

A szakértők által kiválogatott és megvalósításra javasolt szövegekből a www.hamvasbela.hu oldalon „Pályázat” fül megnyitását követően választhatnak a pályázók. Itt találhatják meg a pályázati adatlapot is. Az 5 perces kísérleti filmetűdök megvalósítására, részenként max. 600.000.- forintot, szükség esetén technikai segítséget biztosít a gyártó, a Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft.

A kitöltött, aláírt, beszkennelt  pályázati adatlap beküldési határideje: 2021. március 10.

 “Karanténban született” – alkotói pályázat
A “Szer nélkül a teljes életért!” pályázat keretében és támogatásával, “Karanténban született” címmel alkotói pályázatot hirdet a Jászkerület Nonprofit Kft.
történetíró,
versíró
valamint kisfilm, videó illetve fotó kategóriákban.
Határidő: 2021. március 22.

REUNION irodalmi pályázat középiskolásoknak.
vers és nvella kategóriában 2-2 művel lehet pályázni.
A pályázatokat e-mailben várják a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre., Word dokumentumban
(A Tárgy mezőben tüntesd fel: Reunion irodalmi pályázat.)
további információk:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: +36205141015
FB / mestergaleria INSTA / mestergaleria
#mesterreunion #mestergaleria

Határidő: 2021. május 1.

"Szerintem... Fiatalok egy egészségesebb jövőért!"
Az APPLiA Magyarországért Egyesülés esszé-és kisfilm-pályázata általános-és középiskolások számára az egészséges életmóddal kapcsolatos alkotások beküldésére.

Határidő: 2021. március 15.

 

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Holnap Kulturális Egyesület újra meghirdeti a nagy sikerű, 2014-ben útjára indított, éves tematikus novellapályázatát.

Határidő: 2021. márc. 8.


Szabad a slam! Mindenkinek – az Eötvös10 slam poetry pályázata
Nevezés és a videó beküldésének határideje: 2021. március 31.
 
"Duplán szép" - Az Élő Irodalom – Élő Könyv Műhely és a Túra-Társ-Kereső FB oldal prózaíró pályázata
 
Határidő: 2021. június. 30.
 
 
Paganus, avagy pogány kultuszok, titkos társaságok, és páholyok a Cthulhu-mítoszban - novellapályázat
 
Határidő: 2021. június 30.
 
Preyer Hugo novellapályázat - Az Avana egyesület pályázata sci-fi novellák megírására, részletek:
 
Határidő: 2021. május 30.
 
Regényes természet irodalmi pályázat. A kormány és a Magyar Írószövetség pályázata ifjúsági regény írására. Határidő: 2021. május 15.
 
A Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége
rendalapító atyja, Szent Domonkos halálának és a rend magyarországi megtelepedésének 800. évfordulója alkalmából
„Az igazságra vezető út” címmel vers- és novellaíró pályázatot hirdet.

Határidő: 2021. április 30.
 
DETECt - BŰNÜGYI SOROZATTERV-PÁLYÁZAT Forgatókönyvíró pályázat a DETECt és a Serial Eyes szervezésében bűnügyi televíziós sorozatok promóciója céljából. A részleteket a pályázat kiírása tartalmazza.
 
Határidő: március 1.
 
Hegyek hátán, völgyek ölén – vers-, próza-és meseíró pályázat 6-19 éves diákoknakA Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület pályázati felhívása hegyekkel, völgyekkel, erdővel és a természettel kapcsolatos versek, prózák írására. Részletek a palyazatmenedzser.hu oldalon olvashatók.
 
Határidő: 2021. április 16. éjfél.
 
II. Gyermek-és Ifjúsági Film Pitchfórum forgatókönyv-író pályázata:
Határidő: 2021. febr. 28. éjfél.
 
Határidő: február 8. volt...
 
ŐRLÁNG - A Liget folyóirat irodalmi és művészeti pályázata, részletek:
Határidő: február 8. volt...
 
MAGTÁR - A Szitakötő folyóirat vers-és próza pályázata, részletek:
Határidő: február 15. volt...
 
Pályázat kötött formájú versek írására
 
A Bárkaonline szerkesztősége várja azoknak a pályakezdő – 21 év körüli – szerzőknek a kötött formában(!) írt verseit, amelyek ennek a számnak a jelentéseit járják körül, helyezik eredeti szövegkörnyezetbe.
A legjobb műveket megjelentetjük a honlapunkon, és honoráriumot fizetünk értük.A verseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk, rövid bemutatkozással és portréfotóval együtt.
A művek beérkezési határideje: 2021. január 31. volt...

 

KREATÍV KARANTÉN ÖSSZMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

Határidő: 2021. február 28. 23:55   volt...
 
Legyél a Valentinom - romantikus novellapályázat. Beküldési határidő: 2021. jan. 15.   volt...
 
 
A lapszám elkészítésében részt vettek: A. Túri Zsuzsa, Bak Rita, Bödecs László, Csató Gyula, Csippán Péter, Egervári József, Fábián József, Ferenczfi János, Ferenczfi-Faragó Eszter, Haász Irén, Lajtos Nóra, Losonczy Attila, Magyar Fruzsina, Megyesi Nagy Imre, Nagy Antal Róbert, Pápay Eszter, Pődör György, Siska Péter, Szecsődy Péter, Virág Balázs Face
Olvasószerkesztők: Ruzsik Barbara, Ruzsik Noémi