2018. május 5.-én Varga Tibor költő az Arany Oroszlán Klub KE-ben kis számú hallgatóság előtt érdekfeszítő előadást tartott József Attila költészetéről, és halálának körülményeiről.

A költő verseit szemelvényesen véve mutatta be, hogy József Attila költészetében az egyes versekben megjelenő, olykor kibogozhatatlannak tűnő jelentésű, komplex költői képeknek egészen egyszerű, és jól visszafejthető érzékelési - tapasztalati - magja van. A költő egy-egy vele megtörtént eseményt transzformált át költői képpé, mint például kalaposan bóbiskoló parasztokká az ürömi fennsík Budapest és Üröm határát jeltő határköveit, hogy egy-egy rejtett szimbólum következetesen megjelenik írásaiban, mint az Ódában a kereszt függőleges és vízszintes elemekből álló formája mindegyik szakaszban, középen a kedvessel.

                                 

Előadása második felében szemtanúk beszámolói és bezúzásból megmaradt könyv alapján mutatta be, hogy meggyőződése szerint József Attila halálát éppen abban a helyzetben baleset okozta, és nem szándékosan vetett véget életének.

Utoljára frissítve:2018. május 07., hétfő 12:44
Fábián József

1957-ben születtem. Geológus és informatikus vagyok, első szakmámban egy évtizedet, a másodikban már több mint kettőt dolgoztam. 5 gyermekem van.

Verseket 2010. tavasza óta írok, elsősorban saját érzelmeim, gondolataim kifejezésére. Hiszem, hogy az (írott) emberi beszéd legszervezettebb, legtömörebb, azaz az információt legsűrítettebb formában átadni képes fajtája a líra.
Saját kötetem nincsen, verseim irodalmi portálokon, illetve egy-két alkalmi antológiában jelentek meg.

Azt tartom, hogy ahhoz, hogy igazán jó, mások számára is érthető, élvezhető verset tudjon alkotni valaki - hacsak nem valódi zseni -nem szabad figyelmen kívül hagynia a költőelődök munkáját és teljesítményeit, csak azokra építve lehet tovább lépni. Sőt: megtagadni is csak azt lehet, amit az ember alaposan ismer. Ma a költőnek sokkal nagyobb tudásra (költészeti ismeretre) van szüksége, mint pár száz évvel ezelőtt, és akkor a tehetségről még nem is szóltam. A tehetség és a munka a költészetben is együtt kell, hogy járjon.
2011. óta veszek részt különféle internetes irodalmi fórumok munkájában részben versíróként, majd előbb-utóbb véleményezőként, illetve kritikusként. Több különböző versíró műhelynek voltam résztvevője hosszabb ideig, vagy egy-egy alkalommal, és jelenleg is részt veszek egy műhely munkájában. Irodalmi kritikát nem tanultam, csak önképző módon, saját ízlésemet követve fejlődött ki véleményalkotó vénám. Zavar a versekben a formátlanság, zavar, ha nem szabatos az irodalmi szöveg kifejezésmódja.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned